Microalgen-producent Duplaco gaat 20 keer meer produceren en breidt op nieuwe locatie uit

Microalgen-producent Duplaco gaat 20 keer meer produceren en breidt op nieuwe locatie uit

Oldenzaal, 13 januari 2020

‘Op termijn willen we 100 keer meer produceren dan nu’

Chlorella-producent en groothandel van microalgen Duplaco zet fors in op een grotere productie: twintig keer meer dan nu. Om ruimte te geven aan die groeiwens verhuizen ze hun productieomgeving in Hengelo naar Oldenzaal. Met de nieuwste technologie en een modern research & development centre zet het bedrijf daarmee een nieuwe stap, van veelbelovende startup naar volwassen scale-up van formaat. Hiermee wordt Duplaco de grootste algenproducent van Europa en een belangrijke speler op het wereldtoneel in de oplossing van het nijpende voedseltekort.

Moment van investeren is nu

De locatie in Oldenzaal moet dus op korte termijn het twintigvoudige opleveren. Oprichter van Duplaco Marcel Oogink schetst echter ook een horizon die verder reikt dan dat: “De wens is om binnen vijf jaar 100 keer meer te produceren. Dat betekent feitelijk een groei van 10 tot 15 ton per jaar naar 200 tot 300 ton per jaar aan microalgen, die als hoogwaardig voedingssupplement in verse en vaste vorm geproduceerd worden.” Het is ook een haalbare ambitie volgens Oogink: “Gezien de explosieve vraag naar vleesvervangers en het dreigende tekort aan grondstoffen voor plantaardige eiwitten staan voor ons alle lichten op groen om als bedrijf deze stap te zetten. Ook zijn we niet afhankelijk van zonlicht of grote lappen landbouwgrond en hebben daardoor minder productieruimte nodig. Daarnaast lopen we voorop in onze innovatieve productietechnieken. Mede door de contacten die we hebben met kennisinstellingen als Wageningen Universiteit maakt dat we continu ons innovatieproces kunnen optimaliseren.”

Microalgen als antwoord op grondstoffen schaarste

De vraag naar vleesvervangers lijkt niet te stoppen. Zaterdag 4 januari wist het Financieele Dagblad nog te melden dat zakenbank Barclays verwacht dat de wereldwijde omzet van vleesvervangers in tien jaar tijd naar 140 miljard dollar stijgt. Keerzijde is dat deze groei dus leidt tot een schaarste van grondstoffen met als gevolg een stijging van de prijzen van soja-eiwitten. Marcel Oogink ziet het (heterotroof) kweken van algen als een van de antwoorden op deze dreigende grondstoffenschaarste: “Met een eiwitgehalte van ongeveer 65 procent zijn de Duplaco microalgen hét duurzame alternatief voor bijvoorbeeld het minder duurzame soja en vleesproducten an sich als voedingsmiddel. Ik denk daarom dat algen hun naam als ‘duurzame belofte’ in een hoog tempo waarmaken de komende jaren. Daarom is nu ook hét juiste moment voor ons om de productie op te schalen.”

Meer maatwerk voor klanten

In de nabije toekomst gaat Duplaco algen op maat maken voor klanten. Met de verhuizing naar Oldenzaal ligt ook die wens nu binnen handbereik: “Maatwerk leverden we al in ons Research & Development Center in Hengelo aan de hand van de technieken metabolic engineering, strain selection en bioaccumulatie. Het nieuwe R&D Center in Oldenzaal biedt ons de ruimte om te investeren in meer én beter maatwerk voor producenten van levensmiddelen en diervoeding.”

Een goede naam die smaakt naar meer

Dankzij een uitgekiend kweekproces heeft Duplaco als producent van microalgen in de voedingsmiddelenindustrie een goede naam opgebouwd: “En die hebben we ook te danken aan de goede smaak van zowel de verse als de poederalg. Om die reden zijn er al veel diverse voedingsmiddelen ontwikkeld met onze algen, denk bijvoorbeeld aan veganburgers, pasta’s en brood. Met de aanstaande verhuizing staat ons niets in de weg om dit verder uit te bouwen. Met de opschaling van onze productie verwacht ik daarom dat we nog meer (internationale) voedingsmiddelenfabrikanten kunnen voorzien van microalgen, als functioneel ingrediënt in vleesvervangers of als supplement.”

Meer informatie: www.duplaco.com.

 

 

kennismaken voor een optimaal eindproduct?

Graag willen we samen met u bijdragen aan gezonde voeding voor mens en dier. Heeft u specifieke wensen voor uw product? Wij kunnen u helpen met het ontwikkelen van gezonde producten die Chlorella algen bevatten. Add our algae, noemen we dat. Wilt u weten wat we voor uw product kunnen betekenen? Wij zetten graag onze expertise in. Wij komen vrijblijvend bij u langs om te investeren in een duurzaam ontwikkelproces. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Scroll naar top