Chlorella microalgen zijn de Hulkjes onder de voedingsstoffen

Chlorella microalgen zijn de Hulkjes onder de voedingsstoffen

Het grote publiek raakt steeds meer doordrongen van de gezondheidsvoordelen van plantaardige voeding, inclusief ‘superfoods’ als Chlorella en Spirulina. Dat de toepassing van algen in voedingsmiddelen nog geen hoge vlucht heeft genomen, is voor een belangrijk deel te danken aan de (niet zo lekkere) smaak. Maar daarvoor is inmiddels een oplossing.

Micro-supergroente, zo mag je microalgen gerust omschrijven. Microalgen bevatten meer dan 50 procent natuurlijke eiwitten, de goede vetten (omega-3, 6 en 9), meer dan 40 verschillende vitamines, mineralen en aminozuren en een hoog gehalte aan voedingsvezels. “Microalgen zijn de Hulkjes onder de voedingsstoffen”, aldus Marcel Oogink van Duplaco, kweker van de microalg Chlorella Sorokiniana, vroeger bekend als Chlorella Pyrenoidosa. “Naast de hoge voedingswaarde hebben microalgen nog een ander groot voordeel: het kweken ervan heeft een aanzienlijk minder negatieve impact op het milieu dan traditionele groente en zeker vlees. Om 1 kilo eiwit te kweken, heb je bij microalgen maar 20 liter water nodig. Dat is ongeveer evenveel als het kost om één broccoli te kweken. Ter vergelijking: voor 1 kilo rundvlees is maar liefst 15.000 liter nodig.”

Lékkere Chlorella

Het wetenschappelijk bewijs van de voordelen van een plantaardig dieet voor de gezondheid stapelt zich op en de lijst met aandoeningen waarop het een gunstig effect heeft, is lang. Er zijn onder meer positieve effecten gevonden op hart- en vaatzieken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, diverse vormen van kanker, diabetes, vasculaire dementie, astma, MS, ziekte van Crohn en nierziekten. Bovendien zorgt plantaardige voeding voor een gezonder lichaamsgewicht. Er is dus veel te zeggen voor een plantaardig dieet en, als onderdeel daarvan, voor het gebruik van microalgen. De interesse daarvoor vanuit de levensmiddelenindustrie neemt toe, maar er is nog veel te winnen. “Eén van de dingen waar de voedingsmiddelenindustrie over struikelt, is de smaak”, aldus Marcel Oogink van Duplaco. “Gezond alleen verkoopt nu eenmaal niet, het moet ook lekker zijn. Om dat obstakel uit de weg te ruimen, hebben we een natuurlijk procedé ontwikkeld waarbij de voedingswaarde van de Chlorella volledig behouden blijft en de smaak enorm is verbeterd. Chlorella die gezond én lekker is dus. Daarom durft Albert Heijn het nu ook aan om algenburgers te introduceren die onze verse Chlorella microalgen bevat.”

Chlorella: duurzaam geproduceerd

De Algenburger van It’s Greenish die inmiddels bij Albert Heijn in de schappen ligt, is een van de voorbeelden van de toepassing van de smaakvolle Chlorella variant. “Het mooie is dat de burgers door het gebruik van deze Chlorella ook duurzamer geproduceerd kunnen worden”, vertelt Marcel Oogink. “Doordat wij de Chlorella volledig steriel kweken, kunnen we het vers aanleveren. Dit heeft als voordeel dat er tijdens ons productieproces niet ontwaterd hoeft te worden en dat er tijdens het productieproces van de algenburger geen water meer hoeft te worden toegevoegd. Dubbel duurzaam dus.”

Chlorella als hoogwaardige grondstof

De mogelijke toepassingen van Chlorella en andere microalgen zijn legio. “Door de Chlorella op een duurzame, volledig steriele en controleerbare wijze te produceren, hebben we een nieuwe, hoogwaardige grondstof gemaakt die in bijna alle voedingsproducten kan worden gebruikt. Van smoothies tot pastasaus en algenspread. Microalgen als Chlorella zijn een gezond en duurzaam alternatief voor de vetzuren, eiwitten, kleurstoffen, vitamines en mineralen die nu nog veel in producten worden verwerkt. De levensmiddelenindustrie is nog maar net begonnen met het ontdekken van de vele mogelijkheden en voordelen, maar ik denk dat er wel een stroomversnelling komt.”

Wilt u meer informatie over verse Chlorella sorokiniana en de toepassingsmogelijkheden? Neem contact op met Marcel Oogink.

kennismaken voor een optimaal eindproduct?

Graag willen we samen met u bijdragen aan gezonde voeding voor mens en dier. Heeft u specifieke wensen voor uw product? Wij kunnen u helpen met het ontwikkelen van gezonde producten die Chlorella algen bevatten. Add our algae, noemen we dat. Wilt u weten wat we voor uw product kunnen betekenen? Wij zetten graag onze expertise in. Wij komen vrijblijvend bij u langs om te investeren in een duurzaam ontwikkelproces. Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Scroll naar top